5 tips som gir deg en bedre søknad
Det fins veldig mange legat og stipend du kan søke på, og det er jo fint. Men dersom du ønsker å nå gjennom med din søknad kan det være lurt å følge en del prinsipper. Her får du fem tips til hvordan du får en bedre søknad, og forhåpentligvis vil det lønne seg for deg.
#1 Søk og finn alle relevante legat og stipend
Bruk tid på å søke og finne de legatene og stipendene som er relevante for deg og ditt formål. Det er lurt å bruke mange forskjellige nøkkelord når du leter. Jo flere jo bedre. Deretter lager du deg en liste over de viktigste du ønsker å søke på, og noter deg når søknadsfristene er.
#2 Skreddersy søknaden
På mange måter er det å søke på legater og stipender ganske likt det å søke på en jobb. Da er det viktig at du leser stillingskravene og at du svarer på disse i søknaden din. Hvert enkelt legat og stipend har også et eller flere kriterier. Som for eksempel hvem som kan søke, og hvilket du har med det du får tildelt. Husk at det er personer som sitter på den andre siden og skal vurdere din søknad. Så du bør være personlig, og gi de svar på hvordan du oppfyller kriteriene og formålet. Det får du best til dersom du skreddersyr søknaden din for hvert enkelt legat og stipend.
Generelt er det lurt å tenke på følgende som du kan bruke til din søknad.
Hvem er du?
Fortell kort om deg selv, og legg vekt på dine egenskaper og erfaringer som er forenelig med kriteriene i beskrivelsen av legatet eller stipendet.
Hvorfor søker du?
Fortell hvorfor du søker og hva du tenker å bruke pengene til. Det er som regel lurt å sette opp en liste eller budsjett som viser hva pengene skal gå til, og hvilke kostnader som skal dekkes. Hva som bør føres opp i budsjettet vil variere med kriteriene som er oppgitt i beskrivelsen av legatet eller stipendet.
Hvorfor deg?
Tenk på at det er nok sikkert er mange som søker på samme legat eller stipend som deg. Derfor er det lurt å fremheve og legge vekt på hvorfor du og ikke andre bør få tildelt pengestøtte. Det er nok lurt å forestille deg på andre siden av bordet, og sånn sett tenke på hvordan du ville vurdert søknadene og tildelingene.
#3 Skriv kortfattet
Det er lurt å skrive et kortfattet med klart og tydelig språk. Noen ganger kreves det et eget søknadskjema som er nødvendig å fylle ut. Mens andre ikke har et klart format de ønsker. Den som leser gjennom søknaden din har mange søknader å gå gjennom. Så det er nok lurt å holde seg til et vanlig ark (A4 format).
#4 Fjern skrivefeil
Husk å lese gjennom søknaden for å luke bort skrivefeil. Det skaper ikke et godt bilde av deg selv og formålet dit dersom du leverer en søknad med skrivefeil. Det kan du forhindre med å se gjennom en ekstra gang, eller få noen andre til å se etter skrivefeilene for deg.
#5 Husk alle vedlegg
I legat- eller stipendbeskrivelsen stilles det som regel krav til å dokumentere en del ting. Husk å levere inn alle vedleggene, ellers kan det hende at du ikke blir vurdert i utdelingen av midlene.